Hoe bindt jij jouw gasten in jouw restaurant?

Laatst was ik uit eten in een horeca zaak die mij vroeg mijn emailadres achter te laten. Oh, nee niet weer de volgende nieuwsbrief denk ik dan. Als ik mij in ieder geval maar kan afmelden, schiet het door mijn hoofd. Maar goed, dit restaurant probeert mij als klant in ieder geval te binden aan hun zaak. Dat is positief. Van veel horeca zaken hoor je immers niets meer als je er te gast bent geweest. Wat wil je als gast wel en niet van jouw lievelingsrestaurant?

Top 4 fouten bij gastenbinding in de horeca

1. Een standaard Nieuwsbrief email met pdf of bijlagen

Je krijgt als gast nog steeds emails met pdf bestanden erin! Dat is een gemiste kans: Er valt niets te klikken en linken, de zogenaamde Calls to action. En dat wil de geinteresseerde lezer. Nog maar te zwijgen hoe dat er uitziet op een mobiele telefoon.

2. Vieze foto’s

Uit onderzoek blijkt dat goede professionele foto’s heel goed werken op een mail en ook op de menukaart. Mooie foto’s van de nieuwe menukaart werken als een trigger via de hersenen: dat wil je ook wel een proeven! Kun je ook meteen posten op jouw Facebook pagina en Twitter. Een goed voorbeeld zie je bij Restaurant Silhouet en Lalocanda.horeca gasten, restaurant marketing tips, restaurant marketing idee, horeca marketing, restaurant marketing, email marketing, horeca, restaurants, horeca gasten

3. Te vaak lastig gevallen worden

Wat is dan te vaak? Je vindt al snel iets te vaak als het je niet interesseert. Dus de relevantie van het nieuws moet hoog zijn. Je twijfelen als gast of je je inschrijft voor een mailing of Nieuwsbrief. Vaak staat er van te voren niet bij hoe vaak je die gaat ontvangen. Een van de redenen dat ontvangers afhaken is dan ook dat ze geirriteerd worden van te veel nieuws. En dan maar unsubcriben…

4. Het menu over de schutting gooien

Als jij elke maand het menu van een restaurant krijgt, zou jou dat lang blijven boeien? Denk het niet. Dus gooi niet alleen dingen van jouw restaurant in de mail, maar vraag ook een wat aan jouw gast. Daar leer je van…en de gast voelt zich verbonden aan jouw zaak. Zie ook ons werk bij restaurants.

Top 3 goede manieren van gastenbinding in de horeca

Hoe zou je gasten als horeca ondernemers dan kunnen binden? Uiteraard staat een uitstekende hospitality buiten kijf. Aandacht4all beschrijft hier een paar online manieren, zoals via social media tot het openstaan van verbeteringen.

1. Mening van jouw gasten vragen

Wanneer voel jij je het meest gewaardeerd? Kruip in de huid van jouw gasten. Namelijk als jou persoonlijk wordt gevraagd wat je ergens van vindt. Dat doe je al in het restaurant. En online kun je ermee verder gaan. Via de nieuwsbrief of op jouw fanpage op Facebook. Voorbeelden van gastenbinding op deze manier zijn het uitloven van prijzen, prijsvragen, bepaalde voorrechten of privileges tijdens het bezoek, kortingsacties en loyaliteitspogramma’s.

2. Gastenbinding met Facebook

Voordeel van jouw Facebook pagina is dat jouw fans er uit vrije wil naartoe gaan. En gecombineerd met de feit dat veel Nederlanders veel tijd per dag op het Smoelenboek doorbrengen, is het een goede methode gasten naar hun mening te vragen. Als een gast het relevant acht, dan antwoord hij daar. En deelt het met zijn of haar vrienden.

3. Uitnodigen tot schrijven reviews

De gastheer of gastvrouw van een zaak voelt drommels goed aan of de gasten tevreden waren. Waarom vraag je niet standaard of mensen een recensie op een van de vele reviewsite zoals Iens of Zagat willen schrijven? Het belang van online mond-tot-mond reclame is onomstotelijk aangetoond.

Andere wensen van horeca gasten

Bovenstaande zaken werken als je in ieder geval een aantal zaken op orde hebt die gasten belangrijk vinden:

Openingstijden snel weten

Zorg dat jouw openingstijden op de homepage van de jouw website en op de fanpage staan. Een gast wil meteen weten of hij of zij terecht kan op de geplande afspraak.

Menukaart in 1 oogopslag in kunnen zien

Kijk hoe je zo snel mogelijk de menukaart laat zien op jouw site en Faceboek pagina. En dan liefst met goede foto’s waardoor je zin krijgt te komen dineren. Al hoewel het combineren van foto’s op de menukaart nog steeds een taboe is in Nederlandse restaurants. In Amerika is dit de normaalste zaak van de wereld. Waarom? Omdat het bewezen werkt!

Online reserveren

Als klant wil je zo snel mogelijk weten of je welkom bent op een bepaalde tijd. Dus online reserveren is een must. En dan niet dat je een email terugkijkt als het al dan niet kan, maar meteen boter bij de vis. Jullie kennen natuurlijk allemaal de voorbeelden van Seat.me / Iens, Tafelwijzer en andere aanbieders. Zet dit ook op jouw Facebook pagina.Alexandra Noij

Wat zijn jouw ervaringen met gasten binden aan jouw restaurant?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.