Herhaalbezoek stimuleren met QR-code op sleutelhanger?

Ik voel me een beetje Wouter Klootwijk. Want afgelopen maanden heb ik een aantal producten ontvangen van leveranciers, die horecabedrijven willen helpen met herhaalbezoek van gasten. Even kijken hoe Wouter daar mee omgaat in zijn columns. Dus recenseren met gepaste distantie dan maar. Ik begin met product 1: een sleutelhanger die herhaalbezoek zegt te stimuleren.

Herhaalbezoek stimuleren met sleutelhanger

Het bedrijf Spotty biedt een sleutelhanger aan met QR code. Daar begint het meteen: hij ziet er niet heel sexy uit, eerder een beetje cheap. Je moet een QR code scannen. Nu vraag je je af wie doet aan het scannen van QR-codes. Gisteravond op een bijeenkomst van marketingmensen bij de social media club Amsterdam keken relaties mij meewarig aan, toen ik hen een visitekaartje met een QR-code liet zien. Maar goed, is dit conform de cijfers?

 

gasten binden, horeca promotie, herhaalbezoek stimuleren, adviesbureau horeca marketing, horecamarketing, meer omzet

Gebruik QR-codes voor herhaalbezoek

Slechts 8% van de Europese mobiele telefoongebruikers scant minsten één keer per maand een QR-code. Er is wel een groei te zien in het gebruik van QR-codes. De resultaten lieten zien dat 14,1 % van de in totaal 123,4 miljoen smartphonegebruikers gebruik maakte van QR-codes. Ondanks het feit dat QR-codes vaak matig worden ingezet en het aantal gebruikers nog beperkt is, zien gebruikers deze wel als zeer waardevol. Meer informatie over dit onderzoek vind je bij Forrester Research. (Bron: Adformatie)

QR-codes man/vrouw

65% van de gebruikers van de QR-codes is een man en 35% is vrouw. Verder worden er meer Android toestellen gebruikt (57%) dan  Apple toestellen (41%).

Vooral jongeren

Zoals je hieronder ziet zijn het vooral de jongeren die QR-codes scannen. Dus als je een restaurant hebt met een doelgroep onder 45 jaar, kan een QR-code wellicht een aanvullend marketingmiddel zijn.

 • 6% is onder 18 jaar
 • 14% tussen 18 en 24 jaar
 • 23% tussen 25 en 34 jaar
 • 25% tussen 35 en 44 jaar
 • 18% tussen 45 en 54 jaar
 • 14% is ouder dan 55 jaar

(Bron: QTag.nl)

Voordeel voor de gast

De sleutelhanger van Spotty biedt volgens de maker de volgende voordelen: verloren sleutel terugbezorgen, toegang tot website of Facebookpagina van het restaurant, kortingen en tevredenheidsenquetes. De vraag blijft hoe je gasten activeert om die sleutelhanger te gaan gebruiken.

Voordeel voor de restaurateur

De gast gebruikt de sleutelhanger dadelijk zegt de producent. Maar dat lijkt mij nog geen garantie voor gebruik.

Conclusie: herhaalbezoek stimuleren met een sleutelhanger met QR-code kan een aanvullend marketingmiddel zijn, met een beperkte werking door het beperkte gebruik van QR-codes door Nederlandse gasten. Daarbij speelt de leeftijd van een gast ook een rol. Zie jij hier brood in?

 

2 gedachten over “Herhaalbezoek stimuleren met QR-code op sleutelhanger?”

 1. Leuk artikel Alexandra! Op basis van de onderzoeken en cijfers behoor ik niet tot de doelgroep van sleutelhangers en codes. Als er een doelgroep is die herhaaldelijk aan tafel schuift omdat het eten gewoon lekker is en dat je ook nog ergens warm verwelkomd wordt dan meld ik me graag aan!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor jouw reactie. Ja, gastvrijheid en goed eten blijven belangrijk. Ook is het zo dat als gasten vaker iets van een (horeca) bedrijf horen, ze toch eerder genegen zijn om terug te keren: de “top of mind”.

   Maar dan moet je jouw gasten wel kennen: via social media of e-mailadres. Dus zie je daar steeds meer producten voor. Een volgende keer heb ik daar een productreview over. Ben beniewd wat je daarvan vindt. To be continued.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.