4 Redenen waarom ik kortingsacties zie mislukken

Vorig weekend bezochten wij een horeca zaak in Rotterdam. Het is druk in de zaak. Er blijken vooral gasten met een AH kortingsbon te zitten. De eigenaar is er ook, maar lijkt toch niet zo in zijn nopjes. Hoe kan dat nou weer?

Kortingsacties

Nu moet je weten dat er veel restaurants zijn die meedoen aan allerlei kortingsacties. Denk aan de recente van de AH. Veelal zijn dat horeca zaken die nou nou niet super lopen. De restaurant eigenaar of manager doet eraan mee om gasten binnen te halen. Die wellicht anders niet zouden komen. Of die het restaurant nog niet kennen. Tot grote frustratie van veel deelnemende zaken weten gasten niet dat zij die korting betalen. En daarmee hun omzet marge volledig te niet doen. We schreven hier al eerder over dergelijke kortingsacties. Om nog maar te zwijgen of je wel de goede gastentype lokt met zo’n aanbod.

 

Wat valt mij vaak op bij het bezoeken van een deelnemend restaurant?

Het restaurant probeert de kosten te beperken door de gast te beperken:
Het menu is beperkt
De gast die met korting komt, kan of beperkt kiezen of krijgt het speciaal gemaakte zogenaamde kortingsmenu. Dat vaak ook nog een kleinere portie voorschotelt. Nu rijst de vraag of je daarmee een goed beeld van jouw menukaart geeft. En of je de gast zo in de watten legt, dat die zin heeft om nog een keer te komen. Mijn oordeel: NEE.

Geen kraanwater

Dit hoor ik terwijl ik in het restaurant zit:
Gast: “Mogen we een glas water erbij”.
Personeel: Sorry mevrouw, wij serveren alleen flesjes Spa blauw”.
Gast: Oh, maar wij bestelden toch al wijn en bier. Het is voor mijn vader die zijn medicijnen moet innemen”.
Personeel: “Kan ik een fles voor u halen?”.

Nu ga ik mezelf niet geliefd maken, maar hoe lang speelt deze discussie al bij horeca ondernemers? De gast begrijpt er niets van. In alle ons omringende landen krijg je gewoon kraanwater op tafel, maar in Nederland vaak niet. Vraag er desnoods geld voor. Een aardig voorbeeld in Utrecht is restaurant Florent dat voor een paar Euro jou de hele avond voorziet van een kan kraanwater. Top toch?

 

gasten, acties, korting,kortingsactie, kortingsacties, horeca, restaurant, ah-deal, meedoen, marketing, omzet

De service is naadje

De gasten op die vrijdagavond gaan zitten met z’n tweeen en pakken meteen de op tafel drankenkaart. Da’s mooi. Ondertussen klagen ze tegen elkaar dat het zo lang duurt voordat iemand hun bestelling komt opnemen. Snel loop ik naar de bar en waarschuw de eigenaresse. Met de neutraal gezicht neemt ze snel de bestelling van de gasten op. De gasten zeggen achter haar rug om: “Nou die kijkt ook niet echt vrolijk”. Zo, de sfeer zit er weer goed in. Ondertussen baal ik als een stekker. Al onze inspanningen om nieuwe gasten in de zaak te halen worden hiermee dus teniet gedaan. Of denk je soms wel dat deze 2 gasten terugkeren? Om nog maar te zwijgen of alle gasten die dit tafereel hebben meegekregen.

Waarom is de zaak sowieso niet vol?

De reden dat een restaurant meedoet aan de actie is vaak niet voor niets. Er mankeert iets aan de service, de sfeer, de prijs / kwaliteitsverhouding van het eten of drinken of de marketing. Dus hoe kun je verwachten dat daaraan iets verandert door het simpele feit dat een zaak meedoet aan zo’n actie? Naïve gast! Of beter naïve restaurantmarketeer. Want hoe hard je ook werkt om nieuwe gasten binnen te krijgen, dan verprutst de zaak het zelf door slechte service.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, dat weten wij ook wel. Natuurlijk is deelname goed als je super goed bent in upsellen. Maar dan ben je daar buiten de korting om toch ook goed in? Dus waarom doe je dan mee? Je gelooft erin dat als er een paar tafel voor het raam gevuld bezet zijn, er meerdere gasten volgens. Ja, dat kan in een hoog toeristische markt met veel langswandelend zoekend publiek. In een markt waar gasten veelal vooraf online kiezen waar ze eten, werkt dus niet meer.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.