restaurants, gasten, horeca marketing

Het ideale restaurant volgens gasten – tips voor restaurateurs

Wat moet je vooral niet doen als restaurateur?

Hieronder wat tips voor je die wij uit allerlei gastonderzoek verzamelden. Het gaat over:

  • Waaraan gasten zich ergeren in jouw brigade
  • Hoe gasten een restaurant beoordelen
  • De behoefte van gasten aan transparantie

7 Dingen in de bediening waar een gast een hekel aan heeft

  1. Te amicale of opdringende bediening
  2. Kauwgum kouwende bediening
  3. Onverzorgd uitziende maitre
  4. Bediening die geen verstand van het menu heeft
  5. Binnen 2 minuten vragen of het gesmaakt heeft
  6. Niet opletten of gasten jouw aandacht trekken
  7. Jouw gasten negeren

Bron: Gordon Ramsey en zijn reacties op onze Facebook pagina.

Wat moet je doen als restaurant om gasten terug te laten komen?

Horeca klanten vinden naast de kwaliteit van de producten, de sfeer en bejegening het belangrijkste in een restaurant. Deze is de basis voor een enthousiaste gastervaring.

Hoe beoordelen gasten een restaurant?

  1. de gerechten en kaart (35%)
  2. op de bediening (24%)
  3. de prijs(18%
  4. lokatie (dicht bij huis) (9%)
  5. parkeerfaciliteit (9 procent)
  6. het interieur (8 procent),
  7. het gebruik van biologische producten (2%)
  8. de vegetarische mogelijkheden (2%)
  9. kinderfaciliteiten (1%)

Bron: Horecaentree

De behoefte aan transparantie van gasten groeit

De behoeften van consumenten aan kennis en transparantie van het restaurant op het gebied van de bedrijfsvoering van een horeca bedrijf groeit ook. Dan kun je denken aan:

  • afkomst: duurzaamheid, biologisch, streekproducten, TV programma Keuringsdienst van Waarde
  • voedingswaarden, allergieën en modes zoals bepaalde dieeten, zoals nu het zandloperdieet
  • bereiding: populariteit van TV programma’s met koks
  • hygiene: TV Programma’s zoals de  Smaakpolitie
  • hospitality en bedrijfsvoering: TV programma Herrie in de keuken met de heer Reimer en Ik vertrek.

restaurateurs tips, restaurateurs, restaurantmarketing, horecamarketing
Dit is een goed voorbeeld van transparantie in de bedrijfsvoering in restaurant L’invite in Amsterdam. Ze laten in de keuken kijken en laten zien wie jouw eten maakt.

Waaruit blijkt de transparantie van een restaurant?

Zitten er andere gasten of mijn vrienden?

Heel letterlijk is transparant zijn, dat je er doorheen kunt kijken. Je bent gewoon eerlijk wat je doet en waarom je het doet! Een goed voorbeeld hiervan is een open keuken.

In het werkelijke leven sta je in een stad en kijkt in de straat waar je bent of er restaurants zijn die vol zit want dan zal het daar wel goed zijn. Kan je dat ook op jouw mobiel zien? Nee, nog niet. Dan kan je realiseren door een cam op de voorgevel te zetten en die op de mobiele site te plaatsen.

Kennen mijn vrienden het?

Kun je ook zien of jouw vrienden of anderen wel eens in dat restaurant zijn geweest? Ja, via Tripadvisor of Foursquare of Facebook places of Instagram.

Tips voor restaurateurs

  • Houd contact met gasten, offline en online
  • Toon belangstelling
  • Wees persoonlijk
  • Wees authentiek en open over jouw bedrijfsvoering
  • Pak het contact professioneel aan

Heb jij ook nog een tip? 

2 gedachten over “Het ideale restaurant volgens gasten – tips voor restaurateurs”

  1. hoi Alexandra, of ik nog iets mis in een toch nogal volledig ogende analyse? Toch wel, althans voor mij belangrijk, namelijk de wijnkaart, het beschikbaar hebben van een wijnarrangement en kennis van wijn ten behoeve van een goede spijs-wijn-combinatie. Er is inmiddels gelukkig al veel verbeterd, maar nog steeds komt het voor dat men van de huiswijnen weinig meer weet dan het land van herkomst, terwijl regio & terroir, wijnmaker en druivenras(sen) voor mij relevante info zijn. Ik houd er ook wel van als men ook verrassende wijnen heeft. En ook fijn, de wijn is betaalbaar.
    Overigens, opmerkelijk dat heer Ramsey het onverzorgde uiterlijk als een minpunt aanduidt ….
    hartelijke & culinaire groet, Joost

    Beantwoorden
  2. Bedankt Joost voor deze aanvulling. Mee eens! In principe moet de bediening natuurlijk veel weten over de kaart en de wijnkaart. Niet alle restaurants hebben natuurlijk een sommelier.
    Ja, Ramsey is natuurlijk een mens apart!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.