De beste manieren voor restaurants op Facebook

Aandacht4all heeft met diverse restaurateurs en restaurant managers gesproken over wat wel en niet werkt in de hospitality industry en social media gebruik. Hier tref je een paar manieren die goed werken voor restaurantmarketing op Facebook.

Transparant zijn

Restaurantmanager: “Gasten snappen ook wel dat een restaurant mensenwerk is. Het verschil tussen een goed en een slecht restaurant is de snelheid en eerlijkheid waarmee een restaurant reageert op fouten en wensen van de gast.” Je kunt juist van een ontevreden gast een ambassadeur maken als je het goedmaakt. Wel op tijd!  Als je iedere gast op dezelfde manier behandelt. Hiermee win je het vertrouwen van de gast”. En reken maar dat zo’n ervaring gedeeld word op Facebook.

 

Reageren, reageren en nog eens reageren

Gasten zoeken naar een horeca zaak op Facebook en vinden het niet. Een voorbeeld hoe de restaurant marketing beter kan.

facebook marketing restaurant, restaurantmarketing Facebook

Jouw gasten iets leren

Er zijn veel voorbeelden van filmpjes van chefs die eten bereiden of zoiets eenvoudigs als een oester open maken. Of recepten posten op Instagram. Restaurants hebben de mazzel een sexy product te verkopen dat het heel goed doet op foto’s. Gasten leren zo over het voedsel.

 

Wat vinden gasten sexy aan restaurant eten?

  • gerechten
  • ingrediënten en de herkomst ervan
  • recepten
  • de chefs die menu bereiden

 

Laat ingrediënten zien

restaurantmarketing facebook, facebook marketing restaurant, horeca marketing bureau, restaurant marketing facebook

Steeds meer gasten zijn geinteresseerd in de herkomst van producten. Uit onderzoek van Trendonderzoek van Horeca Nederland blijkt dit. Vooral ook de jongere gast is bezig met gezond eten, al dan niet vanuit sport of vanuit overtuiging, zoals vegan.

 

Wees geïnteresseerd en verkoop niet alleen

Veel restaurants doen aan harde sales op Facebook en andere social media. Dit werkt veel minder goed dan aanbevelingen van vrienden en kennissen. Consumenten  geloven hun vrienden en kennissen echt veel meer dan jou, als horeca bedrijf.

 

Delen is het nieuwe geven

Je hebt hard gewerkt in jouw restaurant om het op het niveau te krijgen dat het nu heeft. Dus wees er trots op. Combineer alle persaandacht en deel die op Facebook. Ook artikelen in kranten. En gun anderen ook de eer. Dus like anderen en deel complimenten uit. Iedereen, ook concurrenten zijn gevoelig voor een compliment. Wie weet kun je in de toekomst wel mee samenwerken.

 

Online en offline consistent zijn

Zorg dat de informatie op Facebook hetzelfde is als je in de zaak hebt. Neem de menukaarten en openingstijden als voorbeeld. Uiteraard geldt dit voor elk communicatiekanaal. Wat vooral belangrijk is dat de stijl en de online hospitality hetzelfde aanvoelen voor de gast als in de zaak. Als je een heel hoog serviceniveau in de zaak hebt, is het logisch dat gasten hetzelfde online verwachten.

 

 Facebook, voorbeeld,bedrijfspagina, horeca

Geef niet te veel weg

Een gast kan in theorie meerdere keren per maand langskomen. De gemiddelde nederlander eet namelijk elke maand wel uit. Dus een keertje korting voor bestaande kortingen is zo gek nog niet! Je laat jouw waardering voor de gast zien. Het voordeel van korting geven via social media is ook dat je kunt  traceren en meten hoeveel het heeft opgeleverd. Dat is het voordeel van restaurant marketing op Facebook.
Kortingen a la Groupon laten gasten hun ervaring ook minder waarderen. Simpelweg omdat ze er minder voor betalen. En gasten zijn nu eenmaal meer gevoelig voor aandacht en goede hospitality dan voor een korting. Dat blijkt uit allerlei onderzoek.

 

Facebook, interactie, horeca, vraag

Wees authentiek

Een restaurant hebben en erin werken, is intensief en soms zwaar. Maar blijf gewoon jezelf. Gasten hebben dat door als je jezelf bent en als je faked. Ook op Facebook en andere social media, praat je vanuit jezelf en niet vanuit het bedrijf.

Facebook is geen Twitter of Pinterest

Op Facebook zitten andere mensen dan op Twitter, Pinterest, Instagram of Snapchat. Op zich is het handig dat je jouw Facebook koppelt aan Twitter. Dat kan ook nadelen hebben. Gasten zitten met verschillende doelen op die sociale media. En willen dan ook niet 2x hetzelfde van je horen. Denk na wie je wat vertelt en maak een goed social media plan.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.