Wat kun je als restaurateur met restaurant beoordelingen?

Wat kun als restaurateur met restaurant beoordelingen?

Raak nooit geïrriteerd door negatieve recensies. In plaats daarvan kunt u de boodschap van de gast bedanken en zijn op- of aanmerking gebruiken om uw service te verbeteren. De gast zal vooral een recensie schrijven als hij of zij erg trevreden of erg ontevreden is. Lees meer over fans… Het is belangrijk om gasten aan te moedigen reacties achter te laten, en dat u regelmatig beoordelingen controleert en beantwoort.

Hoe moedig je als restaurateur gasten aan?

 • Vraag jouw gasten een beoordeling over uw restaurant achter te laten. Gebruik bijvoorbeeld kaarten, flyers of stuur een e-mail, om hen te herinneren aan hun diner en bezoek in jouw restaurant.
 • Neem een transparante houding aan en creëer vertrouwen. Zet recensies ook op jouw site of Facebook pagina. Orienterende gasten zullen een beter beeld krijgen van jouw prestaties als restaurant en ze kunnen snel en gemakkelijk zelf jouw restaurant beoordelen.
 • Nieuwe beoordelingen brengen nieuwe informatie. Houd jouw beoordelingen in de gaten want gasten refereren vaak naar de meest recente informatie.

  restaurant beoordelingen, restaurant recensies, tripadvisor restaurant, restaurant tripadvisor, horeca marketing

   

Hoe hou je als restaurateur de beoordelingen in de gaten?

 • Neem iedere klacht serieus. Het probleem verdwijnt niet als het wordt genegeerd.
 • Gebruik e-mail waarschuwingen of Google meldingen zodat u automatisch op de hoogte gesteld wordt wanneer nieuwe informatie wordt toegevoegd aan uw restaurant op beoordelingssites. Dit kan bijvoorbeeld op Tripadvisor en Iens.
 • Schenk aandacht aan alle online beoordelingen. Uw restaurant wordt niet alleen op één recensie site genoemd, het is daarom altijd belangrijk een overzicht te houden van jouw online reputatie.

Hoe kun je als restaurateur reageren op beoordelingen?

 • Beantwoord nauwkeurig en met regelmaat op beoordelingen die u krijgt. Aandacht4all raadt u aan op zijn minst twee maal per maand de beoordelingen te lezen en hierop te reageren.
 • Reageer altijd professioneel en constructief op kritiek. Probeer uit te leggen wat er is gebeurd, en gebruik deze kans om in direct contact te komen met de ontevreden gast. Geef bijvoorbeeld uw contactgegevens en handel het probleem persoonlijk af.
 • Reageer altijd op positieve beoordelingen! Gasten waarderen het zeer als zij weten dat er naar hun beoordeling is gekeken door u. Zelfs een kleine “Dank je!” is genoeg.

Op welke restaurant beoordelings sites moet je als restaurant vertegenwoordigd zijn?

Bijna alle Nederlandse restaurateurs kennen de positie van Iens. Daarnaast zijn er in Nederland nog circa 19 andere spelers.

Wat zegt Iens over zichzelf: “iens.nl staat voor onafhankelijke restaurant informatie. De talloze reacties die we van restaurant bezoekers ontvangen zijn de bouwstenen voor de omschrijving van de restaurants. Deze werkwijze waarborgt onze onafhankelijkheid. Daarmee hebben wij temidden van de restaurantgidsen in Nederland een unieke positie! Met ruim 18.000 restaurants in de database is Iens tevens de grootste restaurantsite.”

Iens

Nu weet ik dat restaurateurs vaak gemengde gevoelens hebben bij Iens. Het was natuurlijk heel frustrerend dat je op Iens niet als restaurant kon reageren. Sinds 2014 kan dat wel evenals opTripadvisor.
restaurant reviews, restaurant beoordeling, restaurant

Tripadvisor

Wat me opvalt is dat veel restaurants nog niet bekend zijn met Tripadvisor. Wat zegt Tripadvisor over zichzelf:
“Tripadvisor Restaurants die worden aangeraden door reizigers …..Kies uit 2 miljoen restaurants wereldwijd met 100 miljoen beoordelingen en meningen van TripAdvisor-reizigers”.

Voordelen Tripadvisor
 • Vooral als je veel buitenlandse gasten in jouw restaurant krijgt, is een vermelding hier heel belangrijk.
 • Daarnaast kun je dus reageren op recenies!
 • En…tripadvisor staat op positie 2 in google en zal steeds vaker door gasten gebruikt gaan worden.

Geen tijd voor dagelijks bijhouden van recensies of beoordelingen op reviewsites?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.