Tijdig Sinterklaas- en kerstaanbod
Zorg in ieder geval dat het kerstdiner, kerstbrunch of -lunch tijdig bekend is bij de vaste gasten. Een maand van te voren is te laat, drie maanden voor de Kerst is te vroeg. Denk er ook aan dat de website up-to-date is en dat het kerstmenu erop staat.
Online boekingen
Als je een online reserveringssysteem hebt, is het wellicht handig om het aantal groepsreserveringen goed dicht te timmeren. Je kunt aangeven dat groepen boven een bepaald aantal alleen telefonisch of in overleg kunnen boeken. Bel dan terug bij een boekingsaanvraag (wel om het telefoonnummer vragen in het boekingsformulier). En ga na in hoeverre er met de datum of het tijdstip geschoven kan worden bij een dubbele aanvraag.
Reserveringen aannemen
Een paar manieren om creatief om te gaan met het aantal reserveringen:
- Je kunt ook van te voren bedenken hoe groot de groep minimaal moet zijn voor een boeking rond de feestdagen. Dit voorkomt dat je de kans mist als een grote groep een dag erna wil boeken.
- Je kunt er ook voor kiezen om juist geen groepen boven de tien personen te accepteren, afhankelijk van de capaciteit van jouw restaurant. Daardoor blijf je wat flexibeler.
- Of probeer de omzet te verspreiden door diverse activiteiten te organiseren, tijdens en rondom de feestdagen.
- Je kunt ook samenwerken met een andere lokatie of een naburig horecabedrijf. Je kunt dan een boeking van elkaar overnemen en daarover financiële afspraken over maken. Als je meer zaken bezit, is dat natuurlijk helemaal eenvoudig.
Ben je geopend tijdens de feestdagen?
Hier wat leuke culinaire kerstactiviteiten die je kunt organiseren:
- kerstavond
- kerstbrunch
- kerstlunch
- Derde Kerstdag: je doet iets met ‘left-overs” van de beide kerstdagen
- Nieuwsjaarsavond
Sommige restaurateurs zijn gesloten met Kerst en rondom de feestdagen omdat de reserveringen de afgelopen jaar afnamen. Weten jouw gasten wanneer jouw zaak gesloten is? Vermeld dat duidelijk op jullie website, op de jullie Facebookpagina of op een ander social medium.