Goede restaurants: gasten als fans

Gratis reclame maken voor een restaurant

Mond op mond reclame is heel belangrijk voor alle service verlenende bedrijven. Omdat het bereik van een goede recensie of klacht met de komst van internet en sociale media enorm gestegen is. Ook omdat de hoogte van reviews op het internet ook directe invloed op het koopgedrag van de consument heeft. Een restaurant met een review van een 7,9 ontvangt minder boekingen dan een restaurant met een review van een 8.0. De kracht van mond tot mond reclame is met de komst van het internet enorm gestegen.

Goede restaurants: gasten als fans

Wat doet een restaurant fan? Een fan is zo enthousiast over een product of dienst dat hij zijn enthousiasme als het ware vanzelf  deelt met vrienden, collega’s en bekenden. Restaurants kunnen daarom fans gebruiken om als het ware voor hen aan gratis restaurant promotie te doen. Vrienden geloven hun vrienden veel meer dan een reclame van jou in een tijdschrift, flyer, gouden gids of buurtkrantje.

Een fan is zeer betrokken bij jouw zaak

Een fan is bovengemiddeld tot zeer betrokken. Vaste gasten zijn daarom ook heel geschikt als klankbord. Omdat ze echt willen dat je nóg beter wordt, zodat zij nóg enthousiaster over jouw restaurant  kunnen zijn. De betrokkenheid ontstaat ook omdat aanbevelingen samen gaan met een sociaal risico. Je gaat namelijk pas echt een restaurant aanbevelen aan jouw vrienden als je zeker weet dat het ook wat voor hen is. En ze het een volgende keer weer aan je komen vragen.

goede restaurants, delen, facebook, restaurantmarketing, restaurant marketing

Een fan is geloofwaardig

Onderzoek toont aan dat de meerderheid van de consumenten een betaalde advertentie in een tijdschrift niet gelooft. Een aanbeveling van een onbekende op het internet gelooft 70%.

Hoeveel levert een fan een restaurant op

Stel je bent helemaal fan van een bepaald goede restaurant. Aan hoeveel mensen vertel je dit gemiddeld?  Of vertel je het wellicht op Facebook? Stel dat 5 mensen besluiten om er met hun partner te gaan eten. Stel dat die ook weer 5 nieuwe gasten opleveren etc. Als je een extra omzetschatting maakt voor 1% extra fans voor een gemiddeld restaurant, dan kom je rond de 40.000 Euro meer omzet.

Restaurant fans zijn loyaal

Naast het leveren van nieuwe klanten zijn fans zelf ook loyale gasten. Daarnaast is het behoud van een vaste klant vele malen goedkoper dan het werven van een nieuwe klant. Wat doet een restaurant fan?

  • is loyaal en draagt bij aan de omzet
  • is betrokken & houdt je scherp
  • is gratis een geloofwaardige promoter

Hoe maak je fans van jouw gasten?

Fans krijg je niet zomaar. Daarvoor moet jouw restaurant wel goede kwaliteit leveren. Zowel in het restaurant door het bieden van een goed product en een goede hospitality.

Uit onderzoek blijkt dat de volgende zaken helpen om meer fans te krijgen:

  • Nieuw & origineel zijn of altijd een gedegen kwaliteit leveren
  • Authentiek zijn
  • Hoge service bieden of een positieve verrassing
  • Handig, probleemoplossend of  beter zijn
  • Online hospitality op orde

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.