Foodfestivals vliegen om je oren

Het festivalseizoen is weer begonnen en dat betekent ook dat alle foodtrucks weer te voorschijn komen. Er zijn dan ook steeds meer en steeds vaker zogeheten foodfestivals. Geheel volgens de fast casual trends verkopen de foodtrucks hun single dishes. Wij zochten uit waarom het zo populair is, hoe je opvalt tussen al die foodtrucks en waarom je eigenlijk wel of niet mee zou moeten doen als restauranthouder.

Waarom zijn roodfestivals zo populair?

De eetcultuur in zijn algemeen is een stuk populairder, uit eten gaan is al lang niet meer alleen maar twee uur opzitten. De generatie die nu uit eten gaat heeft daar over het algemeen ook helemaal geen zin in, het gaat om de gezelligheid samen. Het moet dus wel gezellig zijn, en zoals de horecatrend luidt anno 2016: beleving! En laten deze dingen, beleving en gezelligheid nou net perfect samen komen op een foodfestival.

Wie doen mee?

Er zijn over het algemeen 2 soorten foodtrucks te onderscheiden:

  • bedrijven die alleen hun producten via de truck verkopen
  • trucks die je kunt huren
  • restaurants die zelf een truck bezitten

 

foodfestival, horeca, trend, fast casual

 

Opvallen?!

Makkelijker gezegd dan gedaan op zo’n terrein met allemaal foodtrucks, de ene is nog creatiever dan de ander. Gelukkig is het ook nog steeds belangrijk wat je verkoopt en wat voor kwaliteit je biedt. Maar hoe val je nou op? Barbecuen op het dak van je foodtruck zoals Firma Pickels dat doet, je truck in de vorm van een aardappel, omdat je gepofte aardappels verkoopt. Ja, dit werkt allemaal. Oh en vergeet de naam niet!

 

Mee doen of niet?

Wanneer moet je wel mee doen als restaurant?

  • Als een product (kan) lever(t)(en) dat past binnen de fast casual trend en je daarom ook makkelijk vanuit een foutdruk op een redelijk tempo uitgeserveerd kan krijgen.
  • Je kunt jouw kwaliteit dus borgen in de tijdelijk keuken van de truck
  • Als je bekendheid wil creëren voor je “vaste” restaurant
  • Als jouw doelgroep, dus gastentype er komt
  • Als je met je bekendheid meer fans wil maken

Voordeel ervan is ook dat de organisatie voor jou een stuk marketing verzorgt. Je kunt dit natuurlijk zelf ondersteunen door het inzetten van social media. Zo onderzocht Newcom Research het gedrag op sociale media van ruim 10.000 Nederlandse jongeren tussen 15 en 24 jaar. 98% van hen is actief op sociale media en Facebook is het meest gebruikte platform met ruim 1,7 miljoen gebruikers. 1,4 miljoen hiervan checkt dagelijks berichten op Facebook. De grote groei is er echter uit met een stijging van 8% ten opzichte van 2014, de grootste groei zien we terug in Google+ (i.v.m. Android), Instagram, LinkedIn, Snapchat en Pinterest. Twitter is de grote verliezer onder Nederlandse jongeren, het afgelopen jaar haakte 60% van de gebruikers af.

Komt jouw gast er?

Op foodfestival komen vooral de jongere culi’s, die hechten aan gezellig en graag met vrienden op pad gaan. In Amsterdam begon het als een redelijke hipster hobby, maar het trekt inmiddels een bredere doelgroep. De meeste jongeren tussen de 20 -en 25 jaar wonen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bron: Young Works.

 

Wanneer?

Mocht je nou toevallig alle data van de foodtruckfestival niet kunnen? In Amsterdam staan ze 2 jaar lang op verschillende plekken in de stad.

Voor een overzicht en het kaartje zie het Parool.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.