Food blogs, wat kun je ermee als restaurateur?

Heb jij ook een nieuw restaurant? Of wil je graag voor jouw bestaande horeca bedrijf promotie maken? Komt in jouw marketing plan ook het benaderen van food bloggers voor? Hoe je food blogs in jouw restaurants marketing strategie kunt inpassen?

Wat is een foodblogger?

Een foodblogger is een schrijver die regelmatig online stukjes post over voedsel. Vaak hebben ze een wat lossere stijl dan de food journalisten van de bladen en papieren pers. Er zijn bloggers die een professioneel bedrijf zijn en ervan leven. Met behulp van advisertisement. Die zelf een sales pagina hebben! Vaak begint het als een hobby.

food blog, blogger, foodblog, foodblogs, blog, google, seo

Overzicht food blogs

Hierbij een overzicht van food blogs in Nederland en speciale aandacht voor Amsterdamse bloggers. Just Eat maakte een lijst van de 50 beste maar daar zitten ook veel blogs bij die niet zo interessant zijn voor restaurateurs, omdat ze alleen over recepten of taarten gaan.

Wat heb je aan foodbloggers?

Bloggers hebben vaak een bepaalde niche van het publiek. Zo zijn er bloggers die alleen over recepten schrijven of restaurants, andere hebben een publiek dat bredere geïnteresseerd is. Bijvoorbeeld lifestyle, gezond eten of dieetvoedsel.

  • Omdat bloggers vaak niet verbonden zijn aan een bepaald bedrijf, lijkt hun mening neutraal.
  • Daardoor zijn ze geloofwaardig en authentiek voor gasten.
  • De werkwijze van de bloggers is verschillend. De meeste nodig je uit om kosteloos met 2 personen te komen eten en drinken in jouw restaurant. Daarna is het afwachten. De meeste houden zich het recht voor om al dan niet een artikel te schrijven. Dat kan positief of negatief uitvallen. Sommige bloggers schrijven alleen als ze het echt goed vinden.

Amsterdam Foodie

Blog van Engelstalige Vicky Hampton, die voor een kookboek schreef en onder meer voor The Guardian werkt. Richt zich op Amsterdam. Handig overzicht waarbij je de blog posts ook op keuken kunt selecteren.

Nombelia

Op dit foodblog vindt de lezer recepten, reviews, kookboeken en food events. Wat meteen opvalt is dat een pagina ‘Zakelijk’ is. Ook is er betaalde advertising.

Chicks Love Food

Een van de weinige blogs waar de foto’s van het diner centraal staan. Dat spreekt mij zeer aan als rechtgeaarde foodie. Het is ook georganiseerd als een blog: dus niet echt een overzichtje van alle restaurants per stad. Aardig is ook dat

Culy

Recepten, hotspots en inspiratie tref je bij Culy.nl. Het gaat niet plekken in heel Nederland met een koppeling aan een kaart. In Amsterdam tref je meer dan 20 adressen. Culy is een uitgave van het bedrijf Wayne Parker Kent die meer online magazines uitgeeft. Monique van Loon is als journalist hieraan verbonden.

Eten volgens mij

Elise Gruppen schrijft met Nien de Bruin het foodblog Eten volgens mij. Ze zeggen zelf een foodblog met culinaire inspiratie te zijn voor foodies. Met recepten, adresjes, interviews, food trends, food filmpjes, tips en nog veel meer. EVM is opgericht door foodaholic Sanneke en wordt door een handvol bloggers gevuld. Zo zijn er wel meer dan 40 restaurants uit Amsterdam op vermeld.

Dayenne foodblog

Mayenne Bos is het brein achter Dayenne’s foodblog. Motto van het blog is: Het hele gezin gluten, suiker en koemelk vrij laten eten.

Goodfoodlove

Recensies over restaurants, events, producten en boeken. Partners en sponsors staan de op de website aangegeven.

Story 154

Engelstalig food blog van Michelle van den …. bedoeld voor Amsterdamse culi’s en foodies. Zowel leuke nieuw hotspots als nieuwe producten van hamburgers tot cakes en truffels. Restaurants voor ontbijt, lunch en diner komen aan de orde. Je kunt ook zoeken op de bepaald stadsdeel.
Michelle beoordeelt de restaurants op basis van haar eigen ervaringen en zijn een combinatie van het menu, het eten, de service door de bediening en het interieur.

My little black book

Dit is een foodblog van Anne de Buck, voorheen werkzaam bij Sanoma. Het is een lifestyle blog met cityguides waar ook restaurants in staan. Net als bij Story 154 tref je ook een festival gids aan.

2 gedachten over “Food blogs, wat kun je ermee als restaurateur?”

  1. Wat leuk dat Dayenne’s Food Blog ertussen staat! Wist alleen niet dat Claire (van Easy Peasy) het gezicht achter mijn blog was 😉
    Groetjes Dayenne

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.