5 Dingen die restaurateurs moeten weten over social media

Als restaurateur heb je veel zaken aan jouw hoofd, inkoop, personeel, leveranciers, onderhoud van jouw zaak. En dan nog de marketing en de marges. Die staan onder druk de laatste jaren. Tijd om eens op een efficiënte en effectieve manier te investeren in jouw gasten?

Als je overweegt om dit via social media te doen, zijn er 5 dingen die je als restaurateur moet weten.

1. Wel of niet op social media?

Het is zo makkelijk om een account op Facebook, Twitter, Hyves of Instagram aan te maken. Maar plaatsen is 1, er echt iets mee doen is een tweede. Het gros van alle restaurants vergeet er dagelijks iets mee te doen. En dat is zonde. Dat wekt irritatie op bij je potentiële gast. Het gebruik van social media is net als het samenstellen van het menu en het bereiden van de gerechten: Je moet er kennis van hebben en je doet het met passie. Doe je dat niet, sluit die account en haal die social buttons op jouw website weg.

2. Mijn gasten ‘zitten’ niet op social media

Zo vaak hoor ik van restaurateurs: “Ja, maar onze gasten zijn wat ouder en die gebruiken geen social media.” Wake up!
social media, restaurateur,restaurateurs, horeca
Dit zijn enkele cijfers over social media gebruik van Nederlandse gasten:

  • 7 op de 10 Nederlanders gebruikt social media. De ouderen nog steeds op Hyves.
  • Net als in 2012 is Facebook het populairste sociale netwerk in ons land in 2013.
  • Van de Nederlandse consumenten bezoekt 69 procent Facebook edere week.
  • De Facebookers ‘zitten’ gemiddeld een uur per dag op Facebook

Bron: Frankwatching

3. Reviews worden hier niet zoveel bekeken

En dan heb je de restaurateurs die roepen: Ja, maar hier in het dorp gaat het veel meer met mond-tot-mond reclame en netwerken. Hier lezen niet zoveel mensen Iens enzo”.

Laat er nu zo’n 74.000 keer per maand op Iens gezocht worden. Bij zoeken naar Iens op Google krijg je als suggesties ook Iens Amsterdam (8100 maandelijkse zoekresultaten), Iens Utrecht (3600) en Iens Den Haag krijgt als meest gezochte zoektermen.

Maar bij zulke grote aantallen zoekende gasten, kun je al dan niet helaas, niet om reviews heen. Grijp jouw kans en laat gasten op jouw site recensie plaatsen. Natuurlijk kan men reviewen op iens.nl etc, maar waarom zou je zelf die optie niet bieden. Als je dit goed doet kan het je zelfs de beroemde ‘gele sterretjes’, de review rich snippets in Google opleveren. Het is bewezen dat gasten daar eerder op klikken dan op vermeldingen zonder sterren.

4. Online reserveren is duur?

Gasten willen via hun smartphone willen reserveren. Zorg er dan ook voor dat het mogelijk is om op jouw mobiele website een reservering te plaatsen. Dit levert je gegarandeerd extra klanten, en dus omzet op!

Sommige aanbieders bieden deze dienst gratis aan, andere vragen er 1 Euro per boeking voor.

Het gaat er niet om wat het kost, maar wat het je oplevert.

Kan je dat niet, dan moet je er ook niet aan beginnen. Want reserveringen plaatsen waarvan niet met zekerheid kan worden gezegd of er plek is zijn echt not done. De mobiele mens wil met z’n smartphone reserveren, en direct zien dat het bevestigd is. Lees hier een vergelijking van online reserveringssystemen.

Voorbeeld hoe het beter kan….van Le Restaurant

restaurateur, restaurateurs, online, marketing, restaurant, restaurants

5. Vertrouwen winnen van de gast duurt even

Zorg ervoor dat alles dat online staat actueel en juist is!
Sommige restaurateurs denken dat als ze 1 keer per maand iets posten op Facebook je binnen bent bij de gast! Nee, de gasten zitten elke dag op social media en zien van andere restaurants dagelijks recepten, foto’s en video’s voorbij komen. Langzaam aan win je vertrouwen van de gasten. Niet in 1 a 2 maanden, maar na een half jaar tot een jaar. Rustig doorgaan en bouwen aan relaties, net zoals aan echte vriendschappen in het echte leven!

Bedenk op welk social media je wilt inzetten, dus maak een goed social media plan. Bij een plan hoort ook een goede uitvoering. Een goede social media strategie is noodzakelijk om in een jaar te doen wat je van plan bent. Een contentkalender is hiervoor een goede manier. Lees hier over de contentkalender.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.